Guide – välja rätt maskin

Hur väljer du den bästa espressomaskinen för ditt hem, efter dina behov och budget?

Vi vill hjälpa dig med så mycket information du behöver för att välja en espressomaskin som är rätt för dina behov, budget, och fullt ut uppfyller dina förväntningar. Har du en fråga om espresso, kring någon kaffemaskin eller kring kaffe? Våra artiklar och guider kommer att besvara dem åt dig, och om de inte gör det, kan du alltid kontakta oss med din fråga så hjälper vi dig gärna!


Så du är redo att köpa en espressomaskin för ditt hem, men du är överväldigad av antalet alternativ där ute. Hur väljer du rätt espressomaskin för dig? Här är några punkter som hjälper dig reda ut frågetecken.
 

Helautomatisk, halvautomatisk eller manuell espressomaskin?

En helautomatisk espressomaskin är en allt-i-ett-enhet som maler, extraherar kaffet och skummar mjölken, allt automatiskt med ett knapptryck. En helautomatisk espressomaskin gör oftast att du kan förinställa alternativ; då ställer maskinen automatiskt rätt temperatur åt dig och du kan förinställa vattenvolym för olika espresso / kaffedrycker. 

De många programmerbara alternativen är vad som karaktäriserar en helautomatisk maskin. Det är ett utmärkt val med alla alternativ för att göra olika kaffedrycker. Den rengör också automatiskt. Det är ett perfekt val för den som inte är mycket kunnig om espresso eller helt enkelt föredrar enkelhet utan att tumma på smak för den delen.

En helautomatisk maskin gör perfekt kaffedryck varje gång utan särskilt mycket ansträngning från din sida. Medan allt detta låter bra, kan helautomatiska espressomaskiner vara dyra (mestadels över 5.000 kr). Så om din budget tillåter det, är det definitivt ett fantastiskt val. 

En halvautomatisk espressomaskin har en automatiserad temperaturmätare och en automatiserad pump (auto-delen), men det finns inga förinställningar eller programmerbara alternativ. En halvautomatisk maskin skapar själv det tryck som krävs för att du ska kunna brygga din espresso. Däremot har den inte någon inbyggd kaffekvarn. Du får själv mala, dosera och packa kaffet i ett kaffefilter. Det är inte svårt, eller speciellt tidsödande, men det kräver lite övning och vana att få till rätt. Det kräver även en bra kaffekvarn, antingen en manuell eller automatisk.

För att få ut full potential av din espressomaskin bör du skaffa dig en bra kaffekvarn och mala själv. Det underlättar bryggandet betydligt att själv kunna välja malningsgraden. Färskmalet kaffe förhöjer dessutom smaken betydligt.

Efter doseringav kaffe fäster du filterhållaren på espressomaskinens bryggrupp. Bryggningen startar och stoppar du med en brytare på maskinen, vissa har doseringsfunktion av vattenflödet. För att få en espresso med fin crema får du får prova dig fram med malningsgraden, hur hårt du packar kaffet och mängden kaffe i filtret.

Kvalitet och kapacitet skiljer stort mellan olika halvautomatiska maskiner. Maskinens materialval är avgörande, de billigare har små kokare på c:a 1-2 dl i aluminium, de dyrare har stora kokare på c:a 1,5 liter i koppar. Kokarens storlek avgör maskinens kapacitet, inte minst vad gäller skumning av mjölk. De litet dyrare halvautomatiska maskinerna har värmeväxlare som möjliggör samtidig bryggning av espresso och skumning av mjölk.

Och slutligen, en manuell espressomaskin är en maskin där du själv tillagar din espresso eller andra kaffedrycker. För den som har tid och vill nörda ner sig i espresso och andra kaffedrycker är givetvis denna maskin den perfekta.

För den genomsnittliga hemanvändare och speciellt om det är din första hemma-espressomaskin, är en helautomatisk maskin att rekommendera. Den gör en perfekt espresso varje gång. En halvautomatisk eller manuell maskin kräver viss kunskap och färdigheter av användaren för att tillaga den perfekta espresson.

Vad ska jag titta efter i en espressomaskin?

Användbarhet: Om detta är din första hem espressomaskin, måste den vara användarvänlig, det är ett måste. Det är därför en helautomatisk rekommenderas för dig. Leta efter en maskin som har ett system med en enkel "tryckknapp" för din dryck, eller en som kommer med förinställda alternativ. Om du är orolig för att en helautomatisk maskin kan kosta mycket, kan en kapselmaskin vara något att börja med – dessa är ett prisvärt alternativ med priser från 500 kr och uppåt.

Inbyggda alternativ (kvarn, mjölktank eller skummare): Naturligtvis finns flera av dessa funktioner inbyggda i moderna espressomaskiner, beroende på märke och modell blir även priset därefter. Så om du har en liten budget, bör du veta vilka av dessa funktioner du kommer att använda, och vilka som endast kommer att vara ett fint alternativ.

Om du är ute efter att bara göra espresso (ingen Cappuccino, Latte eller andra kaffedrycker som kräver mjölk) så är en mjölktank och en skummare egentligen inte nödvändigt. Men du vill förmodligen ha en elektrisk kaffekvarn, antingen integrerat i maskinen eller en fristående. Nymalda bönor gör hela skillnaden när du gör kaffe, espresso i synnerhet. De flesta helautomatiska maskiner har dessa alternativ inbyggt. Mindre automater (som enbart gör espresso) erbjuder dem som fristående tillbehör.

Vattentank: Fundera på hur mycket kaffe du kommer att förbruka per dag och hur mycket vatten du kommer att använda innan du måste fylla på tanken igen. Dessutom är en löstagbar vattentank alltid bättre och lättare att använda, plocka upp den, fyll den och sätt tillbaka den i maskinen. Till skilland mot maskiner med inbyggd tank, där du måste koppla vattnet till den. Men hur som helst, tankkapaciteten är viktigast. 

Spillbrickor, koppvärmare och rengöring: Spillbricka är där du kommer att placera din kopp innan det fylls med färsk espresso. Det är viktigt att droppbrickan är löstagbar så det är lätt att rengöra och underhålla.

Koppvärmare är den övre delen av maskinen där du vanligtvis ser espressokoppar placeras upp och ner, mestadels i kaféer. Dessa fungerar så att kopparna hålls varma tills du använder dem, så din espresso är varmt under en längre tid. Denna möjlighet finns främst hos manuella espressomaskiner.

När det gäller rengöring efter användning, brukar det vara den del som ingen gillar. Vissa maskiner kräver mycket rengöring, vilket förstör det roliga. Andra maskiner, helautomatiska främst,  har inbyggda självrengöringsfunktioner som, med ett tryck på en knapp, rengör allt, och kommer bara att kräva vissa moment från dig då och då. Mindre maskiner som använder kaffekapslar kräver ingen speciell rengöring.

Vilket kaffe passar för en espressomaskin?

Det rekommenderas att använda espressokaffe när du ska brygga en espresso. Detta är inga speciella bönor och ingen speciell rostning, utan ofta en vis typ av bönor eller en blandning av bönor, som tillsammans ger en god kopp espressokaffe. Många av de italienska kaffebönorna är gjorde just för espressobryggning. Det inkluderar de välkända märken så som IllySegafredo och Passalacqua. Men det finns även många svenska rosterier som gör bra espressobönor, allt från de stora så som Zoegas till mindre så som Johan & Nyström och Koppi.

Välkommen att kontakta oss så hjälper vi er gärna att hitta en maskin som passar era behov, budget och uppfyller era krav.

 

Några andra favorit espressosorter hos oss


MELITTA BELLA CREMA ESPRESSO 

Ett av de mest populära espresso från Melitta. Detta espressokaffe är 100% arabicabönor, och ger ett härligt kontinentalt kaffe. 

 

Läs mer och köp.


LAVAZZA SUPER CREMA ESPRESSO

Ett härligt italienskt kaffe, som ger en espresso med en tjock och aromatisk crema - precis som namnet säger! Rekommenderas varmt för espressomaskiner för hemmabruk.

 

Läs mer och köp.

Produkter