Espresso

Bra espresso bryggs med väl rengjord utrustning. Vattentemperaturen ska vara 90-93 grader och trycket cirka 9 bar. Fyll hela portafiltret med kaffe (ca 8-10 gram/kopp). Med rätt malningsgrad och kaffemängd bör extraheringstiden ta 20-30 sekunder. Experimentera gärna med malning, dosering och bryggtid så kan du få fram helt olika smaker och karaktärer ur kaffet.

 

Det går bra att använda många olka sorters kaffe för espressobryggning. Vilken sorts kaffe som är bäst, eller vilka typer av bönor som ger bäst smak, skiljer från person till person. Då espresson kommer från Italien tycker många att ett äkta italienskt kaffe är det bästa för en bra espresso. Då finns det många sorter att välja mellan, tex kaffe från Lavazza, som är Italiens största kafferosteri och mest populära kaffe. Men även många av de mindre kafferostierna har väldigt bra espressokaffe - eller rättare sagt, oftast endast espressobönor, för i Italien är vanligt kaffe = espresso. Så testa några olika, till exempel anrika Caffè Milonari, Kimbo kaffe eller Caffè Mauro

Många italienska espressobönor innehåller en blanding av Arabicabönor och robustabönor. Detta då bönor av robustakaffe ger en annorlunda smak, som är lite starkare, samt även en tjockare och fylligare crema - det topskikt av ljusbrun kompakt skum som ligger ovanpå en espresso. Så därav är det inte ovanligt att se espressoblandningar som består av 20% eller till och med 50% robustakaffe bland de italienska kaffesorterna.

Men det finns även flera olika sorter svensk espressokaffe. Här är det mycket vanligare med endast Arabicakaffe, för i Sverige är det standard. Bland de som har bäst espressokaffe i Sverige är Zoegas den största. De har flera olika sorters kaffe som passar bra, så som deras Terazza (som också är fairtrade märkt), Palazzo samt Blue Java.

Vid espressokaffe rekommenderas alltid att köpa hela bönor - för att du vill brygga din espressokaffe på så färskmalda bönor som möjligt, så att alla smak är kvar och du får en härlig fyllig espresso.

Produkter